image


Мариан Върбанов


Доц. д-р


Мариан Върбанов работи в департамент "География" на Националния институт по геофизика, геодезия и география при Българска академия на науките. Магистър по география от Софийския университет

„Св. Климент Охридски” (1987 г.), доктор по география от Московския държавен университет – Русия (1992 г.) и доцент по физическа география в Географския институт при БАН (2007 г.) и в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН (2010 г.). Основни научни интереси: хидрология, хидрохимия, водни ресурси, качество на речните води, статистически методи в географските изследвания, географско образование. Автор е на повече от 60 научни публикации в международни и национални списания и доклади от конференции. Автор и съавтор на 5 учебника по география за училищното образование, 4 учебни помагала и над 40 научно-популярни статии. Ръководил е 4 национални научни проекти и участник в над 20 международни и национални научни и образователни проекти.

Ръководител на департамент „География“ (2014- 2018), главен редактор на сп. „Проблеми на географията“ от 2014 г., член на 5-то и 6-то Общо събрание на БАН.

Е-mail: marian.varbanov@gmail.com; marian_varbanov@geophys.bas.bg

Телефон: 02 / 979 3943